L’evolució de les comunicacions i les felicitacions al Facebook

Fa un mes va ser el meu aniversari. A diferència d’altres anys, no vaig fer el post de rigor, però la veritat és que no en tenia ganes :)

Però el post no és sobre els motius pels quals publico o deixo de publicar. Des de fa un parell d’anys, estic registrant mitjançant un Formulari de Google Docs qui em felicita. No hi ha un objectiu concret, és només per saciar la meva necessitat de mesurar-ho absolutament tot: Si puc mesurar quantes visites té aquest bloc, o quin és el meu pes, per què no puc mesurar quantes felicitacions rebo? O per quin és el canal pel qual m’han felicitat.

Les condicions per fer aquest estudi han estat molt similars durant els dos anys que porto fent aquest anàlisis: treballar sol a casa durant tot el dia, pel que reconec que el número de felicitacions en persona és més baix del què podria ser.

En aquesta recopilació es tenen en compte només les felicitacions que s’han fet a partir de les 12 de la nit del dia del meu aniversari fins a uns 2 o 3 dies posteriors a la data. Si una persona em felicita per dos canals, només queda registrat el canal més “proper”. Per posar un exemple, si una persona m’envia un SMS i després em truca per felicitar-me, la trucada serà el mitjà al que assignaré la felicitació al meu estudi (amb analítica web, això és el què es coneix com a last touch :))

Bé, potser me n’he anat una mica per les branques, però volia explicar una mica el funcionament del meu experiment, per poder explicar les primeres conclusions extretes.

Felicitacions rebudes

El 2010 vaig rebre 70 felicitacions durant tot el dia. Aquesta va ser la seva distribució per mitjà:

Origen de les felicitacions 2010

Com podeu observar, més del 60% de les felicitacions que vaig rebre van ser mitjançant el Facebook, seguit de les trucades, amb un 15% de les felicitacions. Aquest any, en part per culpa del Google+, vaig fer un intent (fallit) d’abandonar Facebook i vaig deshabilitar-ho tot, fins i tot la opció de que la gent pogués escriure al meu mur.

El dia del meu aniversari vaig rebre 54 felicitacions, amb aquesta distribució:

 

Origen de les felicitacions 2011Tal i com podeu observar, el Facebook pràcticament ha desaparegut, i el número de trucades rebudes ha augmentat una mica. Curiosament, han aparegut nous mitjans pels quals la gent m’ha felicitat: Yammer i el Whatsapp. Yammer és la xarxa social que fem servir internament a l’empresa i el WhatsApp… bé, ja el coneixeu de sobres ;)

Per cert, al Facebook vaig deixar oberta la opció d’enviar-me un missatge privat pels que són els meus contactes en aquesta xarxa, per això hi ha un petit percentatge de felicitacions des de Facebook.

Conclusions i reflexions

Les conclusions a les que he arribat amb aquest estudi és que molta gent, al veure que no em podia felicitar pel facebook, simplement va decidir no felicitar-me. Què vol dir això? Doncs que simplement et feliciten perquè facebook ho posa molt fàcil i incentiva les relacions virtuals, però la relació real que tens amb aquesta persona tendeix a 0. També vaig observar, per sort, que moltes persones que em van voler felicitar per facebook i no van poder, van canviar de mitjà. Sorprenentment, el mitjà escollit va ser el WhatsApp, l’eina de comunicació de moda i que ha matat al pobre SMS.

Això també m’ha fet reflexionar sobre la diversitat de canals pels quals ens podem comunicar les persones, la majoria d’ells a un cost molt baix. Quan els meus pares eren joves, enviaven cartes per felicitar-se: havien de calcular quants dies abans havien d’enviar la carta perquè arribés més o menys a la data correcte. Actualment, la gent recorda l’aniversari d’una persona el mateix dia, quan entra al facebook.

Amb el temps, el telèfon va anar apartant a la carta i després va arribar el torn del SMS que, durant molts anys, ha estat el rei de les felicitacions. Només cal mirar el volum de sms que s’envien per any nou, tot i que ja estan en decadència.

La decadència dels SMS és deguda a les xarxes socials, eines gratuïtes per comunicar-nos. El problema és que, al ser gratuïtes, felicites per felicitar, encara que mai haguéssis felicitat a aquella persona si te la trobéssis pel carrer (segurament no en sabries ni el seu aniversari).

Vist això, què li espera al sms en 5 o 10 anys? No crec que tingui molt sentit que segueixi existint. Creieu que una felicitació de facebook és tant “bona” com una felicitació en persona o per telèfon? Per mi, definitivament, no és el mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *