WordPress Pràctic 2 – Extensions bàsiques

WP Pràctic 2

Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.WP PràcticEl WordPress per si sol ja és molt potent, però es pot augmentar molt la seva potència i el seu rendiment si se li dóna una mica de Vitamina C en format d’Extensions o plugins.Igual que amb els temes, també hi ha una quantitat impressionant d’extensions que permeten cobrir (gairebé) qualsevol necessitat que pugui tenir el blogger.

Instal·lació

Instal·lacióInstalar extensions és tant fàcil com amb els temes: s’ha de pujar per FTP la carpeta amb els fitxers de l’extensió a la carpeta /NomDelBloc/wp-content/plugins. Un cop pujats s’ha d’anar a l’apartat d’Extensions, buscar l’extensió que s’acaba de pujar i fer click a l’enllaç que posa Activar. A partir d’aquest moment, l’extensió ja està completament instal·lada.En funció de cada extensió, poden aparèixer noves opcions a diferents zones, tot i que normalment es troben dins de l’apartat Opcions.

Akismet

AkismetL’extensió més important, i que ja ve de sèrie en totes les instal·lacions del WordPress és l’Akismet. Aquesta extensió és el filtre antispam del bloc. Qualsevol comentari que s’ha publicat al bloc ha passat prèviament pel filtre de l’Akismet i és aquest el sistema el que decideix si el comentari és fraudulent o no.Per poder utilitzar aquesta extensió, és necessari registrar-se a wordpress.com. Un cop registrats, dins del perfil d’usuari hi haurà una clau que s’haurà d’informar a la pàgina de configuració de l’Akismet (Extensions | Configuració d’Akismet).

Aquí s’acaba la configuració de l’extensió i també amb el malson dels comentaris de spam. Dins de Comentaris | Spam a Akismet es poden veure els comentaris bloquejats però que són susceptibles de ser falsos negatius, és a dir, els comentaris que l’Akismet creu que potser s’ha confós.

Gravatar

GravatarUna altra extensió molt útil és WP-Gravatar que permet posar l’avatar de l’usuari al costat de cada comentari. La gran majoria de temes del WordPress ja estan dissenyats de forma que siguin compatibles amb aquest sistema de forma que utilitzar-lo sigui tant senzill com instal·lar l’extensió i activar-la. Perquè la gent pugui utilitzar aquest servei s’ha de registrar de forma gratuïta a la pàgina web de gravatar.

Search Everything

BuscarUn petit problema que té el WordPress és que a l’hora d’utilitzar el cercador queda molt limitat i no busca ni les categories, ni les etiquetes ni els comentaris.Això es pot solucionar amb Search Everything, que permet buscar en tots aquests llocs i en molts d’altres i, alhora, dóna la possibilitat de restringir la cerca evitant que es busqui en algun post o alguna categoria en concret. Per configurar les opcions d’aquesta extensió s’ha d’anar a Opcions | Search Everything.

Simple Tags

File ManagerDes de la versió 2.3 es poden utilitzar etiquetes per poder descriure millor els posts. Això és molt útil si s’acompanya d’eines que ajudin a utilitzar-ho, però resulta que el WordPress no ho incorpora i per tant el seu ús queda molt limitat.Amb el Simple Tags s’afegeixen moltes eines molt útils si es volen utilitzar les etiquetes. Entre totes les funcionalitats addicionals, es pot destacar la funció que busca les etiquetes relacionades amb el post, la possibilitat d’auto-completat al escriure el nom de l’etiqueta, edició d’etiquetes (renombrar-les, eliminar-les, …) o la possibilitat d’incloure posts relacionats al final de cada post, tal i com està en aquesta pàgina.Per configurar les opcions d’aquesta extensió s’ha d’anar a Opcions | Simple Tags i per gestionar les etiquetes s’ha d’anar a Gestionar | Manage Tags, a Gestionar | Mass Edit Tags i a Gestionar | Auto Tags.

Per acabar…

PluginsTot i que hi ha moltes més extensions útils, he intentat seleccionar les quatre que considero més útils o importants. Més endavant anirem comentant amb més detall les extensions que considerem que es mereixen una atenció més detallada.Per buscar les extensions recomano utilitzar el repositori que hi ha a la pàgina del WordPress. Allà es recull una gran quantitat d’extensions ordenades per categories i es poden veure les extensions més populars entre moltes altres coses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *