Google lego

Google és una joguina

Google és una joguina. Per ser mes concret, Google és una joguina molt cara i molt, molt, guapa. Però segueix sent una joguina. Només cal mirar el seu logo, amb tants colors, molt similar a l’estètica LEGO.

Google lego

Abans de seguir, m’agradaria fer notar que no tot el que fa Google és una joguina: hi ha eines molt potents. Alguns exemples són el cercador, Google AdWords (que és del què viuen), Gmail i Google Calendar, totes elles molt bones i molt potents. Ah, i no ens oblidem de Google Chrome, el millor navegador que hi ha al mercat ara mateix.

I per què dic això? Doncs perquè les eines de Google estan molt bé, sempre i quan no els hi exigeixis molt. Posaré alguns exemples.

Google Docs

Google Docs és una eina fantàstica, sobretot si es vol utilitzar conjuntament amb més gent. Jo l’utilitzo molt, i em va molt bé, sempre i quan no li exigeixis més del compte. Que no se’t passi pel cap utilitzar un document escrit amb Google Docs per presentar-ho a un client (o a la universitat): els documents han de tenir un format, i han de quedar ben maquetats, i això amb el Google Docs no ho pots fer. Has de tenir una segona eina al teu ordinador com iWork Pages o MS Word per fer l’entregable final.

Google Spreadsheets

Amb Google Spreadsheets tres quarts del mateix: no intentis fer una fulla de càlcul amb gaires pestanyes, perquè morirà. Les gràfiques que ofereix google spreadsheets son molt xules, amb molts dinamismes i molt interactives i facils de crear, però no vulguis canviar absolutament RES de la gràfica, perquè no podràs. Una joguina.

Un cop en Ludo va fer servir l’expresió “passar-se l’excel”, fent referencia a no poder crear ni una sola pestanya ni columna mes. Amb les fulles de càlcul de Google tindries una demo del primer nivell de l’excel.

Google Analytics

Google Analytics és la meva joguina de Google preferida, i es la que em dóna de menjar gràcies a que està instalada en més de 10 milions de pàgines web a tot el món per mesurar el seu rendiment. I ho fa molt be, no ens enganyem! Però amb el temps t’adones que hi ha moltes coses que necessitaries que fes l’eina, que hauria de fer, però que no fa. Si no fos una joguina, les faria. I compte, perquè aquesta joguina té una versió de pagament, que val molt mes del que jo guanyaré amb uns quants anys treballant, i llavors millora força. És com passar d’utilitzar un cotxe de slot (escalextric per qui no sàpiga el que es) a un cotxe teledirigit amb gasolina, d’aquells tant guapos i cars. Es brutal, però no es un Ferrari (que és el preu que n’has pagat).

En general, Google ofereix grans productes, però que no aprofundeixen en qualitat ni en funcionalitats. Però es el que volen fer. En Germán sempre diu que si Google volgués fer una eina d’ofimàtica millor que la de Microsoft ho faria molt fàcil i ràpidament, perquè son bons i coneixen com funciona internet, però simplement no volen.

La majoria de gent no notarà moltes de les limitacions que tenen les eines de Google (ja he dit al principi algunes eines que considero excel·lents), perquè no tothom necessita exprimir-les al màxim, però quan ho necessitin fer, veuràn que treu molt menys suc del que s’esperaven. Suposo que el fet es que fan eines “d’estar per casa”, per utilitzar persones en el seu dia a dia, no per empreses. El problema apareix quan les empreses les comencen a utilitzar, perquè és el que veuen els seus treballadors a casa cada dia.

Google es una joguina, i és el que vol ser.

Imatge extreta de SeanKey.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *