Què és la grip porcina?

Com segurament tots sabreu, aquests dies s’està parlant molt de la possible pandèmia de la grip porcina.

Ahir, la OMS va anunciar que augmentava el nivell d’alerta de pandèmia del nivell 3 al nivell 4.

Al sentir tot això m’han sorgit uns quants dubtes sobre la grip porcina. Per sort, la OMS s’ha ocupat d’informar degudament de tot.

Us poso un petit resum de les dades més importants:

Què és la grip porcina?

La grip porcina és una infecció respiratòria aguda i molt contagiosa dels porcs, causada per algun dels varis virus gripals del tipus A de l’espècie.

Com afecta a la salut humana?

S’han notificat ocasionalment brots i casos esporàdics d’infecció humana pel virus de la grip porcina. En general els símptomes clínics són similars als de la grip estacional, però les manifestacions clíniques són molt variables, des d’una infecció assimptomàtica fins a una neumonia greu que mata al pacient.

Com es contagia la malaltia?

Normalment la gent es contagia a partir dels porcs infectats, però alguns casos d’humans careixen d’antecedents de contacte amb aquests animals o entorns en els que n’hi hagi hagut. És sabut de casos de transmissió entre persones, però limitats a contactes propers i a grups molt tancats de persones.

Es pot menjar carn i productes de porc?

Sí. Nohi ha dades que demostrin que la grip porcina es pugui transmetre a l’home mitjançant la carn de porc o productes derivats d’aquest que s’hagin preparat adecuadament. El virus de la grip porcina es destrueix a 70 ºC, el què correspòn a les condicions generalment recomanades per cuinar la carn de porc i altres carns.

Hi ha alguna vacuna per l’home que protegeixi de la grip porcina?

No hi ha cap vacuna per evitar que l’actual virus de la grip porcina causi la malaltia a l’ésser humà. No se sap si les vacunes estacionals actuals confereixen algun grau de protecció.

Podeu llegir les FAQ’s complertes a la pàgina de la OMS.

Fases d’una pandèmia

  • Fase 1: A la natura, els virus gripals circulen continuament entre els animals. En aquesta fase, no hi ha entre els animals cap virus que hagi causat infeccions humanes.
  • Fase 2: Es caracteritza per la circulació entre els animals domèstics o salvatges d’un virus gripal animal que ha causat infeccions humanes, pel què es considera una possible amenaça de pandèmia.
  • Fase 3: Existència d’un virus gripal animal o humano-animal que ha causat casos esporàdics o petits conglomerats de casos humans, però que no ha ocasionat una transmissió de persona a persona suficient per mantenir els brots a nivell comunitari.
  • Fase 4: Transmissió comprovada de persona a persona d’un virus animal o humano-animal capaç de causar “brots a nivell comunitari”. La capacitat de causar brots sostinguts a una comunitat assenyala un important augment del risc de pandèmia. […] La fase 4 assenyala un important augment del risc de pandèmia, però no significa necessàriament que es vagi a produir una pandèmia. Actualment estem a la Fase 4.
  • Fase 5: Propagació del virus de persona a persona al menys en dos països d’una regió de la OMS. Tot i que la majoria de paisos no estaran afectats en aquesta fase, la declaració d’aquesta fase és un indici clar de la inminència d’una pandèmia i de que queda poc temps per organitzar, comunicar i posar en pràctica les mesures de mitigació planificades.
  • Fase 6: És la fase pandèmica. Es caracteriza pels criteris que defineixen la fase 5, acompanyats de l’aparició de brots comunitaris al menys en un tercer país d’una regió diferent. La declaració d’aquesta fase indica que està en marxa una pandèmia mundial.

Podeu veure moltes més fotos al Flickr.

Informació extreta de la pàgina oficial de la OMS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *