Un atles genètic dels cognoms catalans

La Universitat Pompeu Fabra, juntament amb l’institut d’estudis catalans, ha iniciat un projecte on es proposen estudiar la variació del Cromosoma Y (cromosoma que només tenen els homes i que es passa de pare a fill) relacionat amb els cognoms catalans, ja que té un comportament similar: el cognom que es passen de pares a néts (normalment) és el del pare.

Per fer aquest estudi genètic dels cognoms catalans han realitzat un llistat de 50 cognoms. Qualsevol home que tingui algun d’aquests cognoms com a primer cognom podrà participar a l’estudi. Per participar-hi només cal enviar un formulariamb les dades personals i t’enviaràn a casa un recipient per recollir una mostra de saliva per fer l’anàlisis genètic i enviar-ho a l’adreça que indiquin.

Els objectius d’aquest projecte és respondre les següents preguntes:

Per què hi ha cognoms més freqüents que altres?

Amb quina freqüència cognom i cromosoma Y no s’hereten junts?

Eren germànics els fundadors de cognoms patronímics germànics?

Hi ha cognoms d’origen clarament àrab o hebreu. Eren nordafricans o jueus els seus fundadors?

Podem comprovar l’origen geogràfic dels cognoms gentilicis?

Alguns dels cognoms que apareixen a la llista són: Alemany, Casajuana, Farré, Mas, Nadal, Oriol o Pons.

Teniu algun d’aquestes cognoms? Coneixeu a algú que els tingui? No teniu curiositat? Jo ja he enviat el formulari :)

Hortografia.cat, rètols en “català“

Ahir vaig descobrir Hortografia, un bloc molt nou (va començar el dia 22) on van publicant rètols que van trobant pels Països Catalans amb faltes d’Hortografia ;-)

Reprodueixo part del seu primer post:

[…] Aquest blog està dedicat a les faltes ortogràfiques i gramaticals greus (generalment en català) en general i als estimats rètols de botigues que fan mal d’ulls en particular. Tothom està benvingut a aquest popurri lingüístic. Esperem que us escandalitzeu tant com nosaltres en veure faltes d’ortografia […]

Us animo que entreu i li dongueu una ullada, perquè crec que val la pena seguir-lo. Com no podia ser menys, també podeu seguir-lo per twitter a @hortografiacat.

2a Trobada de Macaires Catalans

L’1 de Desembre de fa dos anys vam fer la primera trobada de Macaires (llavors deiem maqueros) a Barcelona. Fa uns dies, el Roger ens ho recordava i proposava fer-ne una segona.

2a Trobada Macaires  Catalans

Després d’uns quants tweets i comentaris, ens hem organitzat i aquest dissabte, 19 de Desembre, farem la 2a Trobada de Macaires Catalans al Viena del Carrer Pelai de Barcelona a les 5 de la tarda.

Continua la lectura de 2a Trobada de Macaires Catalans

Windows 7 en Català

Logo Windows 7 en CatalàAmb la última versió del Windows, el Windows 7, han facilitat molt la instal·lació d’idiomes addicionals al Sistema Operatiu. Per tant, ara és igual que el Windows que s’instal·la és en Castellà o en Anglès, tots els podran traduir al Català ;-)

Per fer-ho, és tant senzill com anar a Microsoft.cat i descarregar-se la traducció del Windows 7 al Català.

Això si, oblideu-vos de tenir el Windows 7 en Català si teniu la versió de 64 bits, només han fet la traducció per la versió de 32 bits.

Des de la mateixa web, també es pot descarregar la traducció al Català del Microsoft Office.

Descàrrega: Paquet d’interfície de llengua per al Windows 7.

Més informació: Microsoft.cat

miLLoringlix, nanolliçons d’anglès per catalanoparlants

miLLoringlix és un bloc on es fan petites lliçons d’anglès per catalans, ja sigui per aprendre paraules noves, com false friends o acrònims en anglès.

miLLoringlish

Per descriure el bloc, aprofitaré com està definit allà:

QUINA ÉS LA IDEA?

La idea és corregir errors típics i miLLorar els recursos dels catalans a l’hora de parlar i escriure en anglès:
– a la feina
– als estudis
– als viatges
– a la navegació per internet
– al dia a dia…
Els apunts són curts, “nanolliçons” si em permeteu. No són classes magistrals ni rotllos patateros.
El lector es pot parar aquí o aprofundir pel seu compte.

QUÈ HI TROBARÀS A MILLORINGLIX?

Consells pràctics, trucs, expressions, frases fetes, curiositats i una mica d’indagació que et pot ajudar a miLLorar el teu anglès.

QUÈ NO HI TROBARÀS A MILLORINGLIX?

Fórmules màgiques per aprovar exàmens, per triomfar en reunions de negocis o per lligar amb guiris a les discoteques.

És molt amè de llegir ja que són apunts curts i concisos i pots aprendre coses noves sobre l’idioma. Jo m’hi he passat una bona estona repassant els articles dels últims mesos :)

Podeu seguir també el seu twitter.

Collons!

Continuo postejant mails que m’arriben, aquesta vegada me l’ha enviat el meu pare:
Un exemple de la riquesa del català, és el nombre d’accepcions d’una simple paraula, com por ésser la molt coneguda i freqüentment utilitzada que fa referència als atributs masculins: COLLONS.

  • Si va acompanyada d’un numeral, té significats molt diferents. Així, UN significa car (val un colló); DOS significa valentia (té dos collons); i TRES significa menyspreu (m’importa tres collons).
  • El verb canvia el significat: TENIR indica valentia (aquell té collons); però amb admiració pot significar sorpresa (té collons!); i amb afirmació significa enveja (quins collons que té!). El verb POSAR indica un repte, sobretot segons on es posen (va posar els collons damunt de la taula!).
  • Continua la lectura de Collons!

Catosfera 2009

cdigitalJa més d’un any que es va celebrar la primera edició de la Catosfera. Del 27 al 29 de Març es celebra, de forma una mica precipitada, la Catosfera 2009.

El plantejament serà una mica diferent respecte l’any passat i es farà en Català, Castellà i (potser) Anglès tot i que es celebrarà a les mateixes instal·lacions que la primera edició, al CTUG.

Alguns dels ponents que hi haurà són: Saül Gordillo, Susana Alosete, Antoni Gutiérrez Rubi, Ícaro Moyano, Javier Capitán, Alana Moceri, Gina Tost, Didac Lee, Carlos Blanco, Marc Cortés, Trina Milán.

Tinc ganes de veure el programa, per saber exactament de tot el què es parlarà. El què és segur és que jo no m’ho penso perdre :D

I tu? Hi aniràs?

Llegit a theMACrats i a Twitter.