FotopediaFa dos dies es va fer pública la Fotopedia, una enciclopèdia basada en fotografies. Basant-se en la frase que “una imatge val més que mil paraules”, han volgut fer una enciclopedia basada en fotografies però de forma col·laborativa, d’una manera semblant a com funciona la wikipedia però basada en fotografia.

Qualsvol persona pot crear un album a partir d’un programa que hi és tant per mac com per windows. Allà, crear un àlbum és tant senzill com posar-hi el nom que el definirà i associar-li les imatges que més t’agradin.

Automàticament buscarà una definició a la Wikipedia i et donarà la opció d’incloure-la a l’article. Si és una localitat, també t’oferirà de situar-la sobre el mapa mitjançant Google Maps. A més, també es podran assignar articles relacionats. Per exemple, en la definició d’Antoni Gaudí hi ha com a relacionat el Parc Güell.

Per tal que una fotografia es faci pública, hi ha d’haver com a mínim 5 persones que hagin donat permís per fer-la pública. D’aquesta manera s’evita que es publiquin fotografies que no tinguin relació amb l’article.

Nova York a la Fotopedia

Jo he creat 4 articles que encara estan pendents d’aprovar les seves fotografies: Catalunya, Sabadell, València i Cadaqués.

El programa té integració amb iPhoto o Aperture, però també s’integra perfectament amb Flickr, Facebook o Picasa.

Sincerament crec que val la pena donar-li una oportunitat ja que és una forma molt bonica de descobrir llocs i centrar-nos en la fotografia. Dos molt bons exemples són els articles sobre la papallona i sobre el Taj Mahal, dos articles amb unes fotografies impressionants. Segons paraules del fundador, Jean-Marie Hullot (, han volgut ajuntar la wikipedia i el Flickr per tal de tenir la qualitat fotografica d’aquest i la permanència d’una encilcopèdia.

Proveu de proposar algun article, de debò que és molt fàcil i enganxa molt! 😉

Vist a Lifehacker.