Un atles genètic dels cognoms catalans

La Universitat Pompeu Fabra, juntament amb l’institut d’estudis catalans, ha iniciat un projecte on es proposen estudiar la variació del Cromosoma Y (cromosoma que només tenen els homes i que es passa de pare a fill) relacionat amb els cognoms catalans, ja que té un comportament similar: el cognom que es passen de pares a néts (normalment) és el del pare.

Per fer aquest estudi genètic dels cognoms catalans han realitzat un llistat de 50 cognoms. Qualsevol home que tingui algun d’aquests cognoms com a primer cognom podrà participar a l’estudi. Per participar-hi només cal enviar un formulariamb les dades personals i t’enviaràn a casa un recipient per recollir una mostra de saliva per fer l’anàlisis genètic i enviar-ho a l’adreça que indiquin.

Els objectius d’aquest projecte és respondre les següents preguntes:

Per què hi ha cognoms més freqüents que altres?

Amb quina freqüència cognom i cromosoma Y no s’hereten junts?

Eren germànics els fundadors de cognoms patronímics germànics?

Hi ha cognoms d’origen clarament àrab o hebreu. Eren nordafricans o jueus els seus fundadors?

Podem comprovar l’origen geogràfic dels cognoms gentilicis?

Alguns dels cognoms que apareixen a la llista són: Alemany, Casajuana, Farré, Mas, Nadal, Oriol o Pons.

Teniu algun d’aquestes cognoms? Coneixeu a algú que els tingui? No teniu curiositat? Jo ja he enviat el formulari :)

Catosfera 2009

cdigitalJa més d’un any que es va celebrar la primera edició de la Catosfera. Del 27 al 29 de Març es celebra, de forma una mica precipitada, la Catosfera 2009.

El plantejament serà una mica diferent respecte l’any passat i es farà en Català, Castellà i (potser) Anglès tot i que es celebrarà a les mateixes instal·lacions que la primera edició, al CTUG.

Alguns dels ponents que hi haurà són: Saül Gordillo, Susana Alosete, Antoni Gutiérrez Rubi, Ícaro Moyano, Javier Capitán, Alana Moceri, Gina Tost, Didac Lee, Carlos Blanco, Marc Cortés, Trina Milán.

Tinc ganes de veure el programa, per saber exactament de tot el què es parlarà. El què és segur és que jo no m’ho penso perdre :D

I tu? Hi aniràs?

Llegit a theMACrats i a Twitter.

l’Enciclopèdia

Ahir es va presentar la nova versió de l’Enciclopèdia Catalana, una versió en línia de la Gran Enciclopèdia Catalana i de lliure accés.

l’Enciclopèdia

El projecte de l’Enciclopèdia s’articula bàsicament al voltant de nou eixos:

  1. Obertura dels continguts de la Gran Enciclopèdia Catalana i d’altres bases de dades d’Enciclopèdia Catalana per a la seva consulta per Internet.
  2. Nova concepció estructural de l’obra, adaptada totalment als nous mitjans tecnològics.
  3. Sistema de cerca fàcil i ràpid, que permet l’accés diferenciat als documents enciclopèdics en català i en anglès i als documents lèxics.
  4. Renovació en profunditat dels continguts de les bases de dades, procés que durarà més de tres anys.
  5. Incorporació de molts altres materials enciclopèdics procedents de les diverses obres d’Enciclopèdia Catalana, fins a arribar als 500.000 documents a finals del 2010.
  6. Renovació i ampliació de tot l’aparell iconogràfic (fotografies, mapes, dibuixos i animacions).
  7. Incorporació de noves bases de dades complementàries a la informació enciclopèdica general: línies del temps, estadístiques, Cercatop, etc.
  8. Adopció d’eines de participació dels usuaris que els permetran intervenir en la creació i el manteniment dels continguts de l’Enciclopèdia, si bé se’n farà una supervisió editorial per a garantir la qualitat i la coherència de l’obra.
  9. Adopció d’eines de manteniment permanent de la informació.

Continua la lectura de l’Enciclopèdia

Catosfera

CatosferaAquest cap de setmana estic a Granollers celebrant la primera trobada de blocaires de Catalunya, la catosfera.

Ja que és una trobada de blocaires, m’ha fet gràcia fer un post ràpid aprofitant que la connexió wifi del mòbil.

Si voleu més informació podeu visitar la web www.catosfera.net

PD: no poso links perquè des del mòbil no puc :P

Actualització: Ara des de casa ja li puc afegir algun link i alguna imatge més. També he anat pujant algunes imatges més al meu flickr amb l’etiqueta catosfera directament des de les xerrades.

Mapa de la xarxa .CAT

La fundació puntCAT ha publicat un mapa de metro amb els dominis .cat més significatius en funció de les webs que els referencien. Han fet diferents línies per agrupar les webs per temàtiques com ara Música, Esports, Blocs, etc.

mapa puntCAT

Aquest any el registre de dominis .cat ha augmentat un 30% i ja n’hi ha més de 26.000!

Us podeu descarregar el mapa des de la web de la fundació en format PDF clicable o en format JPG.

M’ha sorprès gratament trobar entre les parades de metro la web mossegalapoma.cat. L’enhorabona Tomàs! ;)

Vist a L’home Dibuixat.

Catalans Emprenyats

RenfeCada vegada hi ha més gent enfadada per culpa de tots els problemes que hi ha amb les infraestructures de Catalunya, concretament amb les obres de Renfe. Per intentar solucionar aquest problema, s’ha fet un manifest que es farà arribar als principals representants de la ciutadania perquè prenguin les mesures oportunes i donin la cara pels seus electors:

CCOO, UGT, CGT, Intersindical-CSC, PSC, CIU, Esquerra, ICV, PPC, C’s, Govern de Catalunya, Foment, CECOT, PIMEC, Cambra de Comerç de Barcelona, Síndic de Greuges, Òmnium Cultural, Sobirania i Progrés, Cercle d’Estudis Sobiranistes.

És evident que, com a particulars, la nostra capacitat de mobilització és molt reduïda. Així, doncs, els que ens adherim a aquest manifest exigim al nostre govern, els sindicats de treballadors, els partits polítics, les plataformes que representen la societat civil catalana i les patronals que posin en marxa els mecanismes que tenen a l’abast per aturar aquesta situació caòtica i desestabilitzadora.

Podeu llegir el manifest sencer i adherir-vos-hi a Catalaemprenyat.cat. Al moment d’escriure aquest post, ja són més de 6400 els catalans que ens hi hem adherit