Manifest a favor d’una Xarxa Neutral

Els ciutadans i les empreses usuàries d’Internet adherides a aquest text manifestem:

 1. Que Internet és una Xarxa Neutral per disseny, des de la seva creació fins a la seva actual implementació, en la qual la informació flueix de manera lliure, sense cap discriminació en funció d’origen, destinació, protocol o contingut.
 2. Que les empreses,emprenedors i usuaris d’Internet han pogut crear serveis i productes en aquesta Xarxa Neutral sense necessitat d’autoritzacions ni acords previs, donant lloc a una barrera d’entrada pràcticament inexistent que ha permès l’explosió creativa, d’innovació i de serveis que defineix l’estat de la xarxa actual.
 3. Que tots els usuaris, emprenedors i empreses d’Internet han pogut definir i oferir els seus serveis en condicions d’igualtat portant el concepte de la lliure competència fins a extrems mai abans coneguts.
 4. Que Internet és el vehicle de lliure expressió, lliure informació i desenvolupament social més important que tenen ciutadans i empreses. La seva naturalesa no ha de ser posada en risc sota cap concepte.
 5. Que per possibilitar aquesta Xarxa Neutral les operadores han de transportar paquets de dades de manera neutral sense erigir-se en “duaners” del tràfic i sense afavorir o perjudicar a uns continguts per sobre d’uns altres.
 6. Que la gestió del tràfic en situacions puntuals i excepcionals de saturació de les xarxes ha d’escometre’s de forma transparent, d’acord a criteris homogenis d’interès públic i no discriminatoris ni comercials.
 7. Que aquesta restricció excepcional del tràfic per part de les operadores no pot convertir-se en una alternativa sostinguda a la inversió en xarxes.
 8. Que aquesta Xarxa Neutral es veu amenaçada per operadores interessades a arribar a acords comercials pels quals es privilegiï o degradi el contingut segons la seva relació comercial amb l’operadora.
 9. Que alguns operadors del mercat volen “redefinir” la Xarxa Neutral per manejar-la d’acord amb els seus interessos, i aquesta pretensió ha de ser evitada; la definició de les regles fonamentals del funcionament d’Internet ha de basar-se en l’interès d’els qui la usen, no d’els qui la proveeixen.
 10. Que la resposta davant aquesta amenaça per a la xarxa no pot ser la inacció: no fer res equival a permetre que interessos privats puguin de facto dur a terme pràctiques que afecten a les llibertats fonamentals dels ciutadans i la capacitat de les empreses per competir en igualtat de condicions.
 11. Que cal instar al Govern a protegir de manera clara i inequívoca la Xarxa Neutral, amb la finalitat de protegir el valor d’Internet de cara al desenvolupament d’una economia més productiva, moderna, eficient i lliure d’ingerències i intromissions indegudes. Per això cal que qualsevol moció que s’aprovi vinculi de manera indissoluble la definició de Xarxa Neutral en el contingut de la futura llei que es promou, i no condicioni la seva aplicació a qüestions que poc tenen a veure amb aquesta.

http://www.youtube.com/watch?v=GMD_T7ICL0o

Text original escrit per Jesus Encinar i traduït per Josep Torres.

Registrar dominis curts

Si voleu registrar dominis curts, tal i com s’està posant de moda últimament, com per exemple bit.ly, j.mp, youtu.be, menea.me, goo.gl, wp.me o fb.me per nombrar-ne uns quants, us recomano que li dongueu una ullada a la Llista de Dominis de Nivell Superior de la Wikipedia per poder agafar alguna idea.

Continua la lectura de Registrar dominis curts

Manifest «En defensa dels drets fonamentals a Internet»

Davant la inclusió en l’Avantprojecte de Llei d’Economia Sostenible de modificacions legislatives que afecten el lliure exercici de les llibertats d’expressió, informació i el dret d’accés a la cultura a través d’Internet, els periodistes, bloggers, usuaris, professionals i creadors de Internet manifestem la nostra ferma oposició al projecte, i declarem que … Continua la lectura de Manifest «En defensa dels drets fonamentals a Internet»

L’estat de la web, hivern de 2009

Fa uns mesos es va publicar un divertit resum gràfic de quin era l’estat de la web durant l’estiu de l’any passat.

the-state-of-the-web-winter-2009

Ara s’ha publicat una nova versió explicant quin és l’estat de la web d’aquest hivern. No m’ha agradat tant com la primera versió, però val la pena veure-ho.

Spotify

SpotifySóc un gran fan de Last.fm. L’he estat utilitzant diariament durant molt de temps per poder escoltar música, sobretot a la feina que no tinc tota la meva biblioteca musical.

El gran problema que té aquest servei és que no pots triar quina cançó escoltar. T’has de limitar a triar l’estil a escoltar o, com a molt, música semblant a la d’un artista en concret.

Això és el què es pot fer amb Last.fm, però ahir vaig rebre la invitació per provar una aplicació que va un pas més enllà: Spotify. Aquesta aplicació vindria a ser una mescla entre Last.fm i iTunes.

Per una banda, no té intefície web, sino que és una aplicació que s’instal·la a l’ordinador igual que l’iTunes. Com podeu veure a la imatge, té un aspecte molt similar.
Spotify

Continua la lectura de Spotify

Deixa’m que et busqui això a Google

A vegades et trobes a gent que et pregunta coses per internet que es podrien saber senzillament buscant-ho al Google. De fet, anirien més ràpid preguntant-ho a Google que a nosaltres, però per mandra, o ves a saber per què, ens ho acaben preguntant.

La web lmgtfy.com (Let me Google that for you) s’ha fet especialment per aquest tipus de gent. Que et pregunten alguna cosa que es pot resoldre amb una simple cerca, doncs es passa un enllaç amb aquesta web i ja se n’ocuparà la web de fer-li veure a la persona que això ho hauria pogut fer ell mateix.

Let me google that for you

Si voleu provar-ho, podeu utilitzar aquesta cerca: Farre.cat.

La web també es troba en català, gràcies a en David Torras, @daxtoor.

3 mil milions

Llegeixo al Bloc de Flickr que ahir, dia 3 de novembre de 2008, es va pujar al Flickr la fotografia número 3 mil milions.

Aquest servei es va iniciar el Febre de 2004 per l’empresa Ludicorp, que va ser comprada per Yahoo! durant el Març de 2005, un any després de la seva creació.

Aquesta ha estat la foto guanyadora:
DSC_2672_1

Moltes felicitats, Flickr! :D

Més informació, a la Wikipedia.