Fotopedia, una enciclopèdia fotografica

FotopediaFa dos dies es va fer pública la Fotopedia, una enciclopèdia basada en fotografies. Basant-se en la frase que “una imatge val més que mil paraules”, han volgut fer una enciclopedia basada en fotografies però de forma col·laborativa, d’una manera semblant a com funciona la wikipedia però basada en fotografia.

Qualsvol persona pot crear un album a partir d’un programa que hi és tant per mac com per windows. Allà, crear un àlbum és tant senzill com posar-hi el nom que el definirà i associar-li les imatges que més t’agradin.

Continua la lectura de Fotopedia, una enciclopèdia fotografica

Wikipedia + Google Maps = Wikimapia

Arrel del post del Ramon sobre la fi del món vaig trobar una web molt interessant. Es tracta de Wikimapia, un mapa fet a partir de Google Maps on s’incorpora informació procedent de la Wikipedia.

Aquesta informació és editable pels usuaris, i tal i com podeu veure en la imatge superior, mostra de forma aproximada quina és la superfície i la forma que té l’element en qüestió. A la imatge podeu veure la forma i la superfície que ocupa el LHC que s’engegarà d’aquí a poques hores.

l’Enciclopèdia

Ahir es va presentar la nova versió de l’Enciclopèdia Catalana, una versió en línia de la Gran Enciclopèdia Catalana i de lliure accés.

l’Enciclopèdia

El projecte de l’Enciclopèdia s’articula bàsicament al voltant de nou eixos:

 1. Obertura dels continguts de la Gran Enciclopèdia Catalana i d’altres bases de dades d’Enciclopèdia Catalana per a la seva consulta per Internet.
 2. Nova concepció estructural de l’obra, adaptada totalment als nous mitjans tecnològics.
 3. Sistema de cerca fàcil i ràpid, que permet l’accés diferenciat als documents enciclopèdics en català i en anglès i als documents lèxics.
 4. Renovació en profunditat dels continguts de les bases de dades, procés que durarà més de tres anys.
 5. Incorporació de molts altres materials enciclopèdics procedents de les diverses obres d’Enciclopèdia Catalana, fins a arribar als 500.000 documents a finals del 2010.
 6. Renovació i ampliació de tot l’aparell iconogràfic (fotografies, mapes, dibuixos i animacions).
 7. Incorporació de noves bases de dades complementàries a la informació enciclopèdica general: línies del temps, estadístiques, Cercatop, etc.
 8. Adopció d’eines de participació dels usuaris que els permetran intervenir en la creació i el manteniment dels continguts de l’Enciclopèdia, si bé se’n farà una supervisió editorial per a garantir la qualitat i la coherència de l’obra.
 9. Adopció d’eines de manteniment permanent de la informació.

Continua la lectura de l’Enciclopèdia

Wikia Search

WikiaAhir es va posar en marxa un nou buscador anomenat Wikia Search promogut per Wikia, l’empresa responsable de la Wikipedia.

El buscador està basat en codi lliure i té la intenció de ser un buscador social i obert al públic. Actualment està en Fase Alpha i no és que sigui molt ràpid no és i tampoc ofereix molts resultats a les cerques. Al principi de cada cerca es pot veure un mini article de les de cerques més populars i és editable per qualsevol persona igual que la Wikipedia.

Tot i que ara no és gens potent crec que és un buscador a tenir en compte en el futur. Els seus 4 principis organitzatius són:

 1. Transparència: que el públic sàpiga com operen els sistemes i algoritmes de recerca, ja sigui amb llicències de codi obert, com amb continguts oberts + APIs.
 2. Comunitat: qualsevol persona pot col·laborar d’alguna forma (de forma individual o mitjançant una organització), amb un fort accent social i comunitari.
 3. Qualitat: volem millorar significativament la rellevància i exactitud dels resultats i l’experiència de recerca.
 4. Privacitat: hi haurà una protecció de les dades d’identificació dels usuaris i de les seves preferències de recerca.

Podeu trobar més informació a la seva Wiki.

Què es cou a la xarxa?

La wikipedia (viquipèdia en català) és una de les webs amb més rellevància a la xarxa actualment. Una bona forma de saber què es cou a internet o quines són les novetats al món audiovisual és mirar l’activitat que té la wikipèdia.

Aquesta és la feina que fa wikirage: La wikipèdia s’edita per milers de persones cada dia i en aquesta pàgina es llisten quins són els articles que més vegades s’han editat en un sol dia. D’aquesta manera és fàcil saber quines novetats hi ha per internet i què interessa als internautes.

Wikirage

Continua la lectura de Què es cou a la xarxa?

Foto diària de la Wikipedia

Cada dia, igual que la Nasa o el National Geographic, la wikipedia i la wikimedia ofereixen una foto diferent basant-se en imatges destacades que estan penjades als servidors de les respectives wikis.

800px-bangkok_skytrain_sunset.jpg

La imatge que he posat és la que es publica avui a la wikimedia, i és una panoràmica de Bangkok. Igual que en els altres casos, també es pot accedir als arxius de les fotografies publicades fins aquest punt, però en aquest cas també es poden veure quines són les imatges que es publicaran durant tot el mes. En el cas de la wikimedia, la imatge del dia es pot veure a la pàgina principal.