Visitant Nova York

Nova York és una ciutat de la costa est dels Estats Units. Amb una població de 8.143 milions de persones, és la ciutat més poblada dels estats units. La ciutat està dividida en 5 districtes: Brooklyn, el Bronx, Manhattan, Queens i Staten Island.

Panoràmica de Manhattan

En un principi, Nova York era només Manhattan, però el gran creixement de la ciutat va fer que aquests 5 districtes s’acabessin ajuntant per formar l’actual Ciutat de Nova York.

És per aquest motiu que quan la gent diu (diem) que va a Nova York, la gran majoria es refereix només a l’illa de Manhattan, on la població és d’aproximadament 1,5 milions de persones.

Orientar-se a Manhattan és la cosa més fàcil que he vist mai. Tant de bo totes les ciutats fossin així! D’acord, no hi ha carrers per homenatjar a algú, però saps en tot moment on ets i cap on has d’anar per arribar a la teva destinació. Una ciutat gairebé al 100% quadriculada: hi ha 8 avingudes. La 5a avinguda marca l’eix central i separa l’est i l’oest. En horitzontal hi ha molts carrers numerats. A les plaques dels carrers, s’indica si estas a l’est o a l’oest.

El metro és gegant. Més de 5 milions de persones l’utilitzen diàriament i funciona les 24 hores del dia. Per orientar-te és imprescindible el plànol que et dónen a les taquilles i s’ha de tenir en compte que una mateixa linia es pot dividir en la linia local i la linia express, que no para a totes les parades. També s’ha de tenir en compte que hi ha linies que, arribat a un punt, es divideixen.

103

M’atreviria a dir que és la ciutat amb més contrastos del món, tot i haver-ne vist molt poques. Tant bon punt et trobes un munt dels edificis que han estat els més alts del món com et trobes unes cases relativament més baixes. Normalment tens asfalt i ciment per tot arreu, i de cop i volta et trobes amb el Parc més impressionant que he vist mai, el Central Park, on hi ha punts des dels quals ni tan sols es veuen els edificis.

A part dels contrastos arquitectònics, que en són moltíssims, hi ha una gran quantitat de contrastos culturals. Vas passejant per Manhattan i després de passar el districte financer, ple de gent encorbatada, et trobes de cop una zona que sembla que hagis anat a la Xina, però després de girar una cantonada sembla que hagis anat a parar al mig d’Itàlia.

Voltant per Queens, et trobes algun carrer ple de gent llatinoamericana al costat del que es podria considerar perfectament un carrer de Nova Delhi.

Per Brooklyn hi ha la comunitat de jueus, on tots els homes van amb barbes molt llargues, tirabuixons als costats i vesteixen de color negre. Totes les dones van amb perruca, i la majoria porta cotxet, molts amb dos nens a dins.

Durant aquests dies aprofunditzaré una miqueta més amb alguns dels temes que més m’han impactat d’aquesta Gran Ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *