Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.

Abans de començar aquest post, vull remarcar que no em considero cap expert en posicionament web (SEO) i tot el que explico aquí es basa en el que he llegit per internet i en la meva pròpia experiència.

Actualment, podriem dir que un bloc, o una web en general, no existeix si no apareix als cercadors. Quan s’escriu en una web, Google o qualsevol altre cercador indexa tot el contingut d’aquesta en la seva base de dades, però no sempre ho fa igual. Depenent de molts aspectes que formen part del que es coneix com a SEO (Search Engine Optimization).

Amb les últimes versions del WordPress s’han implementat algunes millores SEO per tal d’afavorir el posicionament del bloc en els cercadors, però així i tot es poden fer unes quantes coses per per millorar encara més el posicionament amb uns petits canvis.

Facilitar l’accés al Google

Quan s’actualitza el bloc Google ha de buscar què hi ha de nou per tot el bloc. Si l’ajudem a fer aquesta feina ens pot ajudar a millorar el posicionament. Això es pot fer gràcies als sitemaps, uns fitxers que indiquen totes les pàgines que hi ha al nostre bloc. Poso una petita definició de què és un sitemap, extreta de sitemaps.org:

Los Sitemaps son una forma fácil que tienen los webmasters para informar a los motores de búsqueda de las páginas que se pueden rastrear en sus sitios web. Un Sitemap, en su forma más sencilla, es un archivo XML que enumera las URL de un sitio junto con metadatos adicionales acerca de cada una de ellas: la última actualización, frecuencia de modificación, importancia, en relación con las demás URL del sitio; así, los motores de búsqueda pueden llevar a cabo rastreos del sitio de una forma más inteligente.

D’aquesta manera, si generem un fitxer d’aquest tipus facilitarem la indexació dels nostres posts i podrem indicar-li als cercadors què és el que nosaltres considerem més important. Per generar aquests fitxer s’utilitza l’extensió Google XML Sitemaps.

Aquest fitxer es genera cada dia, o després d’escriure un nou post i i hi ha la opció d’enviar una notificació als principals cercadors indicant que hi ha una nova versió del sitemaps.xml

En funció del tipus d’entrada, s’assignarà una prioritat més alta o més baixa, que es pot configurar des de la mateixa pantalla de configuració de l’extensió. Per exemple, els arxius o les pàgines d’autor tenen molta menys prioritat que la pàgina principal, perquè està clar que s’actualitzen molt menys.

Millorar els títols dels posts

Un altre tema que el WordPress no soluciona gaire bé és com gestiona els títols dels posts i les pàgines. Els cercadors donen molta importància als títols de les pàgines, però com més al principi estigui la paraula, més pes tindrà.
Per tant, és important que el nom el bloc estigui al final de del títol.
Per posar un exemple, no és el mateix pel posicionament que el títol sigui aquest

Farré.cat » WordPress Pràctic 14 – Optimització pels cercadors

o aquest:

WordPress Pràctic 14 – Optimització pels cercadors » Farré.cat

Com podeu veure, el nom del bloc s’ha mogut al final del títol per la qual cosa el cercador li dóna menys importància. Fins i tot encara milloraria més el posicionament si es canviés el títol pel següent:

Optimització pels cercadors » Farré.cat

Fer aquests canvis no són molt fàcils d’aplicar directament sobre el WordPress, però amb l’extensió All in One SEO Pack és molt senzill. Amb aquesta extensió es poden configurar molts paràmetres que permeten millorar molt alguns aspectes del posicionament web.

Per començar, es pot configurar un nou títol del bloc. Per posar un exemple, el meu bloc en un principi es deia ウリオル i, de fet, pel WordPress es continua dient així, però aquest títol s’ha quedat reduït al títol que surt a la capçalera, però no pas al títol que surt a la barra superior, que és el mateix que apareix al Google. L’he substituït per Farré.cat, que és on es veu a tot arreu.

També permet reescriure el títol de cada pàgina com per exemple el de les categories, els dels posts, el dels arxius, etc. Quan s’edita cada post, també es pot editar quin és el títol que sortirà. Si us hi fixeu, veureu que el títol del post és

WordPress Pràctic 14 – Optimització pels cercadors (SEO)

Però no és el que surt al títol superior:

Optimització pels cercadors (SEO) » Farré.cat

Enllaços permanents (permalinks)

Un altre tema que importa a l’hora d’indexar els posts és l’adreça del post. Clarament no és el mateix llegir

http://www.farre.cat/blog/?p=1281

que llegir

http://www.farre.cat/blog/2008/06/01/optimitzacio-pels-cercadors-seo/

Això, a part d’augementar la usabilitat, també està més valorat per Google i ho premia amb un posicionament més bo. El WordPress permet personalitzar l’aspecte dels enllaços per tal que tinguin un aspecte una mica més agradable.


A part, també permet configurar l’enllaç de cada post per separat, el que fins a la versió 2.3 li deien slug. En aquest post també ho he modificat per millorar-ne el posicionament i he suprimit el text “WordPress Pràctic 14 – “

Podeu llegir més informació sobre SEO pel WordPress a les pàgines d’ajuda. Espero que us hagi servit d’ajuda aquests petits consells per millorar el posicionament del vostre bloc al Google 😉